![](/media/lib/116/n-organiczne-d5bb9005baa944761a43e33b0033023f.jpg)
O korzystnych i niebezpiecznych dietach niskowęglowodanowych
20 sierpnia 2018, 12:46Spożywanie umiarkowanych ilości węglowodanów wydaje się najbardziej korzystne dla zdrowia, dowiadujemy się z najnowszego The Lancet. Badania, podczas których obserwowano ponad 15 400 Amerykanów biorących udział w Atherosclerosis Risk in Communities Study (ARIC) wykazały, że diety niskowęglowodanowa, gdy z węglowodanów pochodzi mniej niż 40% energii, oraz wysokowęglowodanowa (>70% energii) są powiązane ze zwiększoną śmiertelnością
![](/media/lib/35/danie-b4bfdc0ce846cf995e7d4b1b8f43d003.jpg)
Niskowęglowodanowa dieta wysokobiałkowa grozi rakiem?
17 marca 2011, 12:57Wybierana przez wiele odchudzających się osób dieta z dużą zawartością białka i niską węglowodanów prowadzi do zmian w jelicie grubym, które mogą zwiększać ryzyko raka jelita grubego (American Journal of Clinical Nutrition).
![](/media/lib/220/n-salatka-82d51e91ee0ee663d681112f4b66d7eb.jpg)
Dieta z bardzo małą ilością węglowodanów wspomaga kontrolę cukrzycy typu 1.
7 maja 2018, 11:27Dieta zawierająca bardzo mało węglowodanów (ang. very-low-carbohydrate diet, VLCD) może wspomóc kontrolę poziomu cukru u osób z cukrzycą typu 1.
![Stłuszczenie wątroby](/media/lib/74/non-alcoholic_fatty_liver_disease1-d9af7f17e2c0a0d946338291ee14c0c2.jpg)
Mniej węglowodanów, mniej tłuszczu w wątrobie
19 kwietnia 2011, 11:31Ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów to skuteczniejszy, przynajmniej na krótką metę, sposób na odtłuszczenie wątroby od zmniejszenia liczby spożywanych kalorii (American Journal of Clinical Nutrition).
![](/media/lib/220/n-brazowy-ryz-734f4d6e096a22c681692a3a4db2095e.jpg)
Kluczem do długiego życia są nie kalorie, lecz stosunek białka do węglowodanów
29 maja 2015, 10:59Niskobiałkowa, ale za to wysokowęglowodanowa dieta chroni ludzi w średnim wieku przed chorobami serca, otyłością czy cukrzycą w takim samym stopniu, jak zmniejszenie podaży kalorii o 40% - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Sydney, dodając, że chodzi o jedzenie właściwych węglowodanów, np. brązowego ryżu i bogatych w błonnik warzyw.
![](/media/lib/361/n-ketogeniczna-10cb1a7f50a35d814f7bdce27ac646db.jpg)
Dieta ketogeniczna działa na krótką metę
27 stycznia 2020, 11:30Dieta ketogeniczna działa, ale krótkoterminowo. Po ponad tygodniu jej stosowania pojawiają się pierwsze niekorzystne efekty. Do takich wniosków doszli naukowcy z Yale University, którzy prowadzili eksperymenty na myszach
![](/media/lib/405/n-pingwiny01-a317992f1627bca3a591a3a16383c19c.jpg)
Markery z krwi pozwalają określić, z jakiego typu gniazda korzysta pingwin
3 czerwca 2020, 11:36Markery metaboliczne z krwi pingwinów Humboldta (Spheniscus humboldti) pozwalają określić wykorzystywany typ gniazda - czy jest to norka wykopana w guanie, czy odsłonięte miejsce, np. szczelina skalna - oraz związany z tym sukces reprodukcyjny.
![](/media/lib/508/n-smieciowejedzenie-fa287304c86c238a4674091b2733ed91.jpg)
Przemysł tytoniowy rozpowszechnił śmieciowe „hipersmaczne” jedzenie
11 września 2023, 09:27Jedną z cech współczesnego „śmieciowego jedzenia” jest fakt, że trudno mu się oprzeć i przestać jeść. Produkty tego typu zawierają starannie dobraną ilość soli, słodyczy i tłuszczu. Naukowcy ukuli na ich określenie termin „hipersmaczne”. Uczeni z University of Kansas przeprowadzili badania, z których wynika, że te marki żywności, które należały do przemysłu tytoniowego – a w latach 80. intensywnie inwestował on w amerykański przemysł spożywcy – celowo rozpowszechniały na rynku „hipersmaczne” produkty.
![](/media/lib/582/n-zdrowy-catering-keto-237092b46fcb959557306229685e8c15.jpg)
Dieta ketogeniczna — czy jest bezpieczna?
20 czerwca 2024, 10:56Dieta keto uznawana jest za jedną z najskuteczniejszy sposobów na szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów. To rewolucyjny sposób żywienia, który u wielu osób wymaga radykalnej zmiany nawyków żywieniowych – stawia na tłuszcze, zamiast na węglowodany. Pytanie brzmi, czy i dla kogo dieta ketogeniczna jest bezpieczna. Sprawdźmy to!
![](/media/lib/531/n-uprawaryzu-28331c2e68ff8c170e11007c6082f899.jpg)
Powstały nowe odmiany ryżu, które mogą poprawić zdrowie setek milionów ludzi
10 października 2024, 10:18Ryż jest podstawowym produktem spożywczym dla ponad 4 miliardów ludzi. Zawiera dużo węglowodanów, ale mało białka. W Azji, gdzie ryż się głownie spożywa, żyje ponad połowa wszystkich cukrzyków na świecie, a wielu z nich cierpi też na niedobór białka. Naukowcy z Międzynarodowego Instytutu Badań nad Ryżem na Filipinach oraz Instytutu Molekularnej Fizjologii Roślin im. Maxa Plancka w Niemczech, zidentyfikowali geny ryżu, które kontrolują zawartość węglowodanów i białek w roślinie. Następnie wyhodowali nowe odmiany, zawierające mało cukrów, a dużo białka.
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 …